HIST 414 / NİCEL TARİH
Dönem: Fall 2024Kredi 3Saatler: 0:00:00-0:00:00

Sosyal ve beşerî bilimler ve tarih öğrencilerini kendi alanlarında sayısal ve nicel veri kullanma konusunda geliştirir. Öğrencilerin sosyal bilimler ve nicel tarih alanlarında veri organizasyonu, düzenlemesi ve görselleştirme konularında yeterlilikler kazanmalarını sağlar. Sosyal bilimlerde ampirik olarak test edilebilecek araştırma soruları formüle etmenin avantajlarını gösterir. Öğrencilere eleştirel ve veri temelli nedensellik ve korelasyon ilişkileri kurma ve sorgulama konularında destek olur. Sosyal ve beşerî bilimler ve özellikle tarih alanında nicel (örnekleme ve istatistiksel anlamlılık testleri, zaman serileri oluşturma ve endeksleme, değişkenler arasındaki ilişkilerin analizi vb.) ve nitel metotların (metin ve görsel analiz vb.) tamamlayıcı özelliklerini açıklar.

HIST 425 / KONSTANTİNOPOLİS/İSTANBUL (330-1453)
Dönem: Fall 2024Kredi 3Saatler: 0:00:00-0:00:00

Kuruluşundan Osmanlı fethine dek Bizans imparatorluk başkentinin tarihi ve arkeolojisi. İlk ortaya çıkışından itibaren antik dünyanın son büyük kent oluşumu Konstantinopolis'in değişimi ve devamlılığı, Karanlık Çağ (7.-8. yy) krizinden sonra Ortaçağ Avrupası?nın en büyük kent merkezi olarak yeniden canlanması ve şehrin dördüncü Haçlı Seferi'nin (1204) şiddetli etkisiyle, ardından yaşadığı siyasi durumun ve kent yapısındaki değişimler. Tarihi zaman ve kentsel mekan ilişkisi içinde inşa edilmiş çevrenin işlevleri: imparatorluk sarayları, kiliseler, halk ritüel ve eğlenceleri, ekonomik ve sosyal hizmetler, refah ve savunmanın sağlanması ve toplumsal hayatta manastırların rolü.

HIST 427 / OSMANLI İMPARATORLUĞU'NDA RESİM SANATI
Dönem: Fall 2024Kredi 3Saatler: 0:00:00-0:00:00

Yüzyıllar içinde Osmanlı resim sanatına bakış, Osmanlı saraylarında minyatür, kitap ve albüm resmi yapımı, Batı ve Doğu görsel geleneklerinin birleşimiyle özgün bir üslubunun oluşumu. 17. yüzyıldan sonra Batı dünyası ve sanatı ile etkileşimin sonucunda Osmanlı resmindeki üslup değişikliği, duvar ve tuval resmi gibi yeni tekniklerin benimsenmesi ve 20. yüzyıl sanat akımlarına varış.

HIST 501 / TARİH YAZIMI
Dönem: Fall 2024Kredi 3Saatler: 0:00:00-0:00:00

18. yüzyıldan günümüze tarih yazımındaki amaç, metodoloji ve uygulamalara genel bir bakış. Tarihin bir disiplin olarak ortaya çıkışını, arşiv gibi birincil kaynakların önemini ve tarih yazımında neden-sonuç, gerçek, yorum ve objektifliği inceler.

HIST 510 / İDEOLOJİLER TARİHİ
Dönem: Fall 2024Kredi 3Saatler: 0:00:00-0:00:00

Yirminci yüzyılın üç önemli ideolojisi olan Liberalizm (Neoliberalizm ile), Sosyalizm (Sosyal Demokrasi ve Komünizm ile) ve faşizme (İtalyan Faşizmi, Alman Nazizmi ve diğer varyantları içeren küresel bir olgu olarak) odaklanan modern siyasi ideoloji tarihi.

HIST 690 / DOKTORA SEMİNER DERSİ
Dönem: Fall 2024Kredi 0Saatler: 0:00:00-0:00:00

Öğretim Üyeleri, misafir konuşmacı ve doktora öğrencilerinin bilimsel çalışmalarını sunduğu seminerler.

HSGN 501 / FİZYOLOJİK SÜREÇLER VE HEMŞİRELİK DEĞERLENDİRMESİ I
Dönem: Fall 2024Kredi 3Günler: MONSaatler: 9:30:00-12:30:00

Hücrenin normal fizyolojik süreçleri ve hastalık durumunda ortaya çıkan belirti - bulgularin hücre düzeyinde incelenmesi; hücre, hücre çoğalmasının genetik kontrolü ve kanser; homeostazis; stres fizyolojisi ve hastalık, hücre hasarı ve adaptasyonu, hücre membran fizyolojisi, asit–baz denge ve dengesizlikleri, sıvı- elektrolit denge- dengesizlikleri

HSGN 546 / HALK SAĞLIĞI HEMŞİRELİĞİ II
Dönem: Fall 2024Kredi 7Günler: MONSaatler: 13:00:00-15:00:00

Bu derste öğrencilerin halk sağlığı hemşireliği süreci, evde bakım, toplum ruh sağlığı, sağlık eğitimi ve sağlığı geliştirme, dünyada ve Türkiye’de erişkin sağlığı, kadın sağlığı, çocuk sağlığı, okul sağlığı, adölesan sağlığı ve yaşlı sağlığı, iş sağlığı hemşireliği, toplum beslenmesi, yoksulluk ve sağlık ilişkisi, sağlıkta eşitsizlik konularında bilgi ve beceri kazanmaları hedeflenmektedir.

HSGN 549 / HEMŞİRELİK ESASLARI ÖĞRETİMİ I
Dönem: Fall 2024Kredi 3Saatler: 0:00:00-0:00:00

Bu derste, öğrencinin hemşirelik eğitimi felsefesini geliştirmesi, ‘Hemşirelik Esasları’ eğitiminde kullanılan ilke, yöntem ve planlamalara ilişkin bilgi, beceri ve tutum kazanması amaçlanır. Dersin içeriğinde, tarihsel gelişim süreci içinde hemşirelik eğitimi, eğitim felsefesi, hemşirelik eğitimin felsefesi, eğitim programlarının geliştirilmesi, Hemşirelik Esasları Dersi, eğitim yöntem ve teknikleri, eğitimci özellikleri, başarı değerlendirme yöntemleri ve klinik uygulama konuları yer alır.

HSGN 552 / HEMŞİRELİK ESASLARI ÖĞRETİMİ UYGULAMASI
Dönem: Fall 2024Kredi 3Günler: TUESSaatler: 8:30:00-14:40:00

Bu derste, öğrencinin Hemşirelik Esasları I ve II derslerinde edindiği bilgileri Hemşirelik Esasları Dersi’ni alan lisans öğrencilerinin eğitiminde ve değerlendirmesinde kullanma yetisi geliştirmesi amaçlanır. Ders kapsamında öğrencinin öğretim elemanı ile birlikte ilk yıl klinik uygulamaya çıkan öğrencilerle laboratuar uygulamasına katılması ve klinik uygulamaya çıkması, laboratuar ve klinik uygulamaya ilişkin değerlendirme becerisi kazanması beklenir.

HSGN 560 / CERRAHİ HEMŞİRELİĞİ UYGULAMASI
Dönem: Fall 2024Kredi 3Günler: THURSSaatler: 8:00:00-14:00:00

Cerrahi girişim gerektiren sistem ve organ hastalıklarında, ameliyat öncesi ve sonrası dönemde hastaların bütüncül olarak fiziksel değerlendirilmesi, tedavisi, hemşirelik bakımı ve hasta eğitimine yönelik becerilerin ve klinik karar verme ile kritik düşünme becerilerinin kazandırılması.

HSGN 590 / 
Dönem: Fall 2024Kredi 0Saatler: 0:00:00-0:00:00

HSGN 605 / BİLİM FELSEFESİ
Dönem: Fall 2024Kredi 3Günler: TUESSaatler: 9:00:00-12:00:00

HSGN 609 / ÇOCUK SAĞLIĞI HEMŞİRELİĞİNİN FELSEFİ TEMELLERİ I
Dönem: Fall 2024Kredi 3Günler: WEDSaatler: 13:30:00-16:30:00

Bu derse, epistomiyolojik ve ontolojik varsayımların altında yatan bilginin doğası, yasalar, toplumsal cinsiyet ve kültürün çocuk sağlığı hemşireliğinin eski yeni ve gelecekteki teorileri üzerine olan etkileri bilimsel araştırmalar temelinde tartışmak amaçlanır. Bu teoriler doğrultular doğrultusunda kendi bakış açılarını geliştirmeleri hedeflenir.

HSGN 621 / PSİKİYATRİ HEMŞİRELİĞİNİN FELSEFİ TEMELLERİ I
Dönem: Fall 2024Kredi 3Günler: TUESSaatler: 13:30:00-16:30:00

Bu derste, epistomiyolojik ve ontolojik varsayımların altında yatan bilginin doğası, yasalar, toplumsal cinsiyet ve kültürün psikiyatri hemşireliğinin eski yeni ve gelecekteki teorileri üzerine olan etkileri bilimsel araştırmalar temellinde tartışmak amaçlanır. Bu teoriler doğrultular doğrultusunda kendi bakış açılarını geliştirmeleri hedeflenir.

HSGN 623 / PSİKİYATRİ HEMŞİRELİĞİNDE KANIT TEMELLİ UYGULAMALARIN GELİŞTİRİLMESİ
Dönem: Fall 2024Kredi 3Günler: WEDSaatler: 8:30:00-15:30:00

Bu derste, öğrencinin geleceğin psikiyatri hemşirelerine etkili, verimli ve kaliteli bakım verilmesini sağlayacak koşulları hazırlamasına yönelik: Ruhsal sorunu olan hasta bireyin değerlendirilmesi uygulama raporlarının tartışılması, uygulamada karşılaşılan etik ve yasal sorunların belirlenmesini ve çözüm önerilerinin değerlendirilmesini, fiziksel sorunu olan hastalarda ruhsal sorunların değerlendirilmesini ve psikiyatri hemşireliğinin ilke ve standartları doğrultusunda hemşirelik bakım planlarının uygulanması bilgi ve becerisini kazanması hedeflenmektedir.

HSGN 629 / İÇ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİNİN FELSEFİ TEMELLERİ I
Dönem: Fall 2024Kredi 3Günler: TUESSaatler: 9:30:00-12:30:00

Bu derste öğrencinin hemşirelikle ilgili güncel konuları farklı bakış açılarıyla ve analitik olarak ele alabilmeleri ve sorunları çözümlemede hemşirelikteki yeni yaklaşımları tartışabilmeleri hedeflenmektedir. İç hastalıklarda klinik karar verme, kullanılan sağlık bakım sistemleri, yaşanan problemlere yönelikstrateji geliştirme, yenilikler, hemşirelik bakım modelleri, kronik hastalıklar ve yaşam kalitesinin geliştirilmesi, Türkiye?nin sağlık politikaları (sosyalleştirilmiş sağlık hizmeti, sağlıkta dönüşüm yasası, aile hekimliği, genel sağlık sigortası vb) konuları ele alınır.

HSGN 642 / CERRAHİ HEMŞİRELİĞİ I
Dönem: Fall 2024Kredi 3Günler: TUESSaatler: 9:30:00-12:30:00

Bu ders öğrenciye, cerrahi hastalıkları hemşireliği alanına özgü, kanıta dayalı bilgileri (hasta güvenliği, cerrahi alan enfeksiyonu, hızlandırılmış iyileşme protokolü, cerrahide ekonomi, homeostazis ve homeostatik ilkelerin hasta bakımına uygulanması), bilişim ve bakım teknolojilerini, hemşirelik bakımında temel olan kavramları ve ilkeleri kullanarak sistematik bir yaklaşımla endokrin ve sinir sistemi sorunu olan cerrahi ve geriatrik hastasına bakım verme, verdiği bakımın etkisini değerlendirme ve kaydetme; Türkiye ve dünyada cerrahi hemşireliğin gelişimini takip edip, yeni düşünce ve yöntemler geliştirebilme yetkinliklerini kazandırır.

HSGN 644 / CERRAHİ HEMŞİRELİĞİ II
Dönem: Fall 2024Kredi 3Günler: MONSaatler: 13:00:00-16:00:00

Bu ders öğrenciye, cerrahi hastalıkları hemşireliği alanına özgü, kanıta dayalı ve uygulamalı bilgileri, bilişim ve bakım teknolojilerini, hemşirelik bakımında temel olan kavramları ve ilkeleri kullanarak sistematik bir yaklaşımla sindirim, kas- iskelet, ürogenital, kardiovasküler sistem, plastik ve rekonstrüktif sorunu olan cerrahi ve transplantasyon hastasına bakım verme, verdiği bakımın etkisini değerlendirme ve kaydetme; yaratıcı ve eleştirel düşünme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak cerrahi hastalıkları hemşireliği alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirebilme yetkinliklerini kazandırır.

HSGN 650 / HEMŞİRELİK BAKIMINDA KANIT TEMELLİ UYGULAMALAR I
Dönem: Fall 2024Kredi 4Günler: FRISaatler: 8:30:00-17:30:00

Bu derste, öğrencinin birey, aile ve toplumun sağlığını koruma, geliştirme ve sağlık bakım sorunlarını çözümlemeye yönelik kanıta dayalı bilgi, beceri ve tutumlarını kullanarak bakım vermesi amaçlanır. Ders kapsamında, öğrencinin ilgi alanı doğrultusunda belirlenen uygulama alanlarında (hastane, aile sağlığı merkezi, evde bakım birimi/ merkezi vb) holistik bakım modelini ve hemşirelik süreci sistemini temel alarak hasta bakımı vermesi, kanıta dayalı bakım uygulamaları ile bakıma ilişkin yöntem ve teknikleri uygulamaya aktarması beklenir.

HSGN 690 / PhD SEMİNER DERSİ
Dönem: Fall 2024Kredi 0Saatler: 0:00:00-0:00:00

PhD SEMİNER DERSİ

HSGN 690 / PhD SEMİNER DERSİ
Dönem: Fall 2024Kredi 0Saatler: 0:00:00-0:00:00

PhD SEMİNER DERSİ

HSGN 690 / PhD SEMİNER DERSİ
Dönem: Fall 2024Kredi 0Saatler: 0:00:00-0:00:00

PhD SEMİNER DERSİ

HSGN 690 / PhD SEMİNER DERSİ
Dönem: Fall 2024Kredi 0Saatler: 0:00:00-0:00:00

PhD SEMİNER DERSİ