Program Hakkında

Felsefe programının ana hedefi, felsefe kültürünü okuyup anlayabilmek, yeni yorumlar üretebilmek için gerekli yetenekleri ve düşünme disiplinini sağlamak, üstün yetenekli lider düşünürler yetiştirmektir. Bu hedef doğrultusunda önerilen İngilizce eğitim programının amaçları arasında öğrencilere gerçekliğin öğeleri ve bilinebilirliği, insanca bir yaşamın tanımı ve değerleri, kişisel veya kurumsal eylemlerin doğruluğu veya yanlışlığı gibi çeşitli soruların önemini kavratmak; felsefenin mantık, epistemoloji, bilim felsefesi, dil felsefesi, etik, estetik, siyaset felsefesi, sanat felsefesi ve hukuk felsefesi gibi alanlarındaki literatürü derinlemesine öğretmek; felsefenin eski dönemlerden bu yana ifade bulmuş bakış açıları üzerinden üretildiğinin ve dolayısıyla tarihselliğin öneminin kavranabilmesi için derin ve kapsamlı felsefe tarihi dersleri sunmak; felsefe disiplinin etik, sosyal ve küresel yönlerini ve bu alanlardaki sorgulayıcı ve farklılaştırıcı yapı ve etkisini göstermek ve düşünme, sorgulama ve eleştirme yeteneklerini harekete geçirmek sureti ile özgür ve sınırsız düşünebilen bireyler yetiştirmek yer almaktadır.

Sistematik okuma, yazma ve düşünmeyi geliştirme amacı yörüngesinde oluşmuş bir eğitim Koç Üniversitesi’nin Felsefe Bölümü’nün başta gelen hedeflerindedir. Bölümümüzde mantık, felsefe tarihi gibi alanları kapsayan temel ve zorunlu felsefe derslerine ek olarak, felsefenin değişik dallarında yoğunlaşma fırsatı tanıyan seçmeli felsefe dersleri de sunulmaktadır. Felsefe eğitimin sağladığı fikir üretme, eleştiri ve yazı yazma yetenekleri felsefe mezunlarına felsefe dışında değişik alanlarda da çalışma fırsatı sağlamaktadır. Mezunlarımız eğitim sertifikaları aldıkları takdirde liselerde felsefe öğretmeni veya lisansüstü felsefe eğitimiyle, akademisyen olma şansına da sahiptirler.

Mezuniyet Derecesi

Felsefe Lisans Derecesi

Kabul Koşulları

Aday öğrenciler ÖSYM sınavı, yatay geçiş, yabancı öğrencisi statüsü veya özel öğrenci olarak başvuruda bulunabilirler. Her bir seçenek için başvuru koşulları Kayıt ve Kabul Direktörlüğü sayfasında yer almaktadır:

https://registrar.ku.edu.tr/kayit-icin-gerekli-belgeler/

Değişim programı öğrencileri için başvuru koşulları http://oip.ku.edu.tr sayfasında yer almaktadır.

Önceki Öğrenmelerin Tanınması

Başka kurumlarda ders almış adayların derslerini Koç Üniversitesine transfer ettirebilmeleri için ilgili Fakülte veya Enstitüye başvurmaları gerekmektedir.

Uluslararası Bakalorya (IB) , Fransız Bakaloryası, Matura ve ABITUR diploması olan öğrencilere tanınan imkanlar aşağıdaki sayfada yer almaktadır:

https://adaylar.ku.edu.tr/sikca-sorulan-sorular/kayit-ve-ogrenci-isleri-ile-ilgili-sorular

Sınav Yönergesi, Ölçme ve Değerlendirme

Koç Universitesi Sınav yönergesi aşağıdaki sayfada yer almaktadir: https://registrar.ku.edu.tr/wp-content/uploads/sites/27/2016/02/SinavYonergesi.pdf

Mezuniyet Koşulları

Öğrencilerin mezuniyet için en az 2.00/4.00 ortalama sağlaması ve ders programlarında yer alan yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları gerekmektedir.

İstihdam Olanakları ve Üst Derece Programlara Geçiş

Felsefe bölümü mezunlarına akademik kariyer veya medya ve yayın sektörlerinde kariyerlerine devam etmeleri için gerekli yaratıcı düşünme ve yazma yetkinliklerini kazandırır. Mezunlarımızın büyük kısmı Türkiye ve yurtdışındaki lider üniversitelerin yüksek lisans ve doktora programlarına kabul edilmektedirler.

Kariyer Gelişim Merkezi, tüm Koç Üniversitesi öğrencilerine ve mezunlarına kariyer gelişimi ve planlaması, lisansüstü eğitim planlarının oluşturulması ve profesyonel iş hayatı ile ilgili kararlarında destek olmaktadır. Kariyer Gelişim Merkezi ile ilgili daha fazla bilgi almak için https://career.ku.edu.tr/

Ders Programı

Felsefe

Program Öğrenme Çıktıları

1- Öğrenciler Ontoloji, Epistemoloji, Mantık, Etik, Estetik, gibi felsefenin ana alt disiplinlerinde bilgi sahibidir.
2- Öğrenciler Felsefe Tarihi (Antik, Modern, Orta Çağ ve Rönesans, Felsefe, Erken Analitik Felsefe Tarihi) hakkında bilgi sahibidir.
3- Öğrenciler açık, tutarlı ve mantıklı bir şekilde akıl yürütme becerisine sahiptir.
4- Öğrenciler ahlaki akıl yürütme yöntemlerini tanır ve eylemin sağlam ilkelerini bilir.
5- Öğrenciler siyaset felsefesi, çağdaş siyaset teorisi, zihin felsefesi, dil felsefesi, eylem felsefesi, insan hakları ve felsefesi, cinsiyete ilişkin felsefi bakış açıları ve diğerleriyle bağlantısı olan çeşitli alan seçmeli derslerine sahiptir.
6- Öğrenciler felsefe yaparken yaratıcılık kazanır ve çalışmalarını fakültenin desteğiyle yayınlama konusunda özgüven kazanır
7- Öğrenciler lisansüstü çalışmalara hazırlanır
8- Öğrenciler aktif bir şekilde öğrenir ve lisans felsefesi kulübünde seminer ve konuşma düzenlemek için inisiyatif alır.