Bölümün amacı; öğrencilere, toplumları ve sosyal yaşamı eleştirel şekilde inceleyebilmeleri için gerekli donanımı edinmelerinde yardımcı olmaktır. Üniversitenin liberal eğitim felsefesine uygun olarak, öğrenciler ayrıca mezun olduktan sonra farklı ortamlarda kullanabilecekleri yararlı kavramsal ve analitik beceriler geliştireceklerdir.
Programın amacı; sosyolojide kullanılan ana kavramlar, teorik yaklaşımlar ve araştırma yöntemleri konusunda öğrencilere sağlam bir temel sunmaktır. Bölümde verilen temel eğitim, seçmeli derslerle desteklenir. Seçmeli dersler, medya ve iletişim, aile sosyolojisi, çocuk gelişimi, eğitim sosyolojisi, kültür araştırmaları, ırk/ etnik yapı, kent sosyolojisi, gelişme sosyolojisi ve siyaset sosyolojisi gibi öğretim üyelerinin uzmanlık alanlarını yansıtan konular üzerine odaklanır.
Mezuniyet Derecesi
Sosyoloji Lisans Derecesi
Kabul Koşulları
Aday öğrenciler ÖSYM sınavı, yatay geçiş, yabancı öğrencisi statüsü veya özel öğrenci olarak başvuruda bulunabilirler. Her bir seçenek için başvuru koşulları Kayıt ve Kabul Direktörlüğü sayfasında yer almaktadır:
https://registrar.ku.edu.tr/kayit-icin-gerekli-belgeler/
Değişim programı öğrencileri için başvuru koşulları http://oip.ku.edu.tr sayfasında yer almaktadır.
Önceki Öğrenmelerin Tanınması
Başka kurumlarda ders almış adayların derslerini Koç Üniversitesine transfer ettirebilmeleri için ilgili Fakülte veya Enstitüye başvurmaları gerekmektedir.
Uluslararası Bakalorya (IB) , Fransız Bakaloryası, Matura ve ABITUR diploması olan öğrencilere tanınan imkanlar aşağıdaki sayfada yer almaktadır:
https://adaylar.ku.edu.tr/sikca-sorulan-sorular/kayit-ve-ogrenci-isleri-ile-ilgili-sorular
Sınav Yönergesi, Ölçme ve Değerlendirme
Koç Üniversitesi Sınav yönergesi aşağıdaki sayfada yer almaktadir: https://registrar.ku.edu.tr/wp-content/uploads/sites/27/2016/02/SinavYonergesi.pdf
Mezuniyet Koşulları
Öğrencilerin mezuniyet için en az 2.00/4.00 ortalama sağlaması ve ders programlarında yer alan yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları gerekmektedir.
İstihdam Olanakları ve Üst Derece Programlara Geçiş
Sosyoloji lisans derecesi alan öğrenciler, çalışma hayatı için donanımlı bir şekilde mezun olurlar. İş dünyasına giren mezunlarımız, yerel ve uluslararası şirketlerin yönetimlerinde ve araştırma bölümlerinde veya sivil toplum kuruluşlarında çalışmaktadırlar. Mezunlarımızın bir kısmı ise, akademik kariyer yapmak üzere dünyanın ileri gelen üniversitelerinde lisansüstü programlara devam etmektedirler.
Kariyer Gelişim Merkezi, tüm Koç Üniversitesi öğrencilerine ve mezunlarına kariyer gelişimi ve planlaması, lisansüstü eğitim planlarının oluşturulması ve profesyonel iş hayatı ile ilgili kararlarında destek olmaktadır. Kariyer Gelişim Merkezi ile ilgili daha fazla bilgi almak için https://career.ku.edu.tr/
Ders Programı
Program Öğrenme Çıktıları
PO1: Toplumları ve sosyal yaşamı eleştirel şekilde inceleyebilmek için gerekli donanımı edinirler,
PO2: Sosyolojide kullanılan ana kavramlar, teorik yaklaşımlar ve araştırma yöntemleri konusunda bilgi sahibidirler,
PO3: Aile, toplumsal cinsiyet, ırk ve etnisite, eşitsizlikler, çevre sorunları, kültür, sağlık, ekonomi gibi birçok toplum odaklı konular üzerinde bilgi sahibi olurlar ve araştırmalarını çok çeşitli konular üzerine yürütebilirler,
PO4: Sosyolojik bakış açısını daha geniş kitlelere ulaştırmak için gereken sözlü ve yazılı becerileri edinirler,
PO5: Sosyolojik araştırmaları teorik ve deneysel yöntemlerle oluşturur ve yürütebilirler.
PO6: Sosyolojik araştırmalarında nitel ve nicel araştırma yöntemlerini kullanabilirler.
PO7: Disiplinlerarası bir bakış açısı geliştirebilirler,
PO8: Alanındaki ulusal ve uluslararası yayınları ve kaynakları takip edebilirler,