HIST 308 / SİYASAL DÜŞÜNCE TARİHİ
Dönem: Spring 2023Kredi 3Günler: TUES THURSSaatler: 13:00:00-14:15:00Ön Koşullar: INTL. 101 or consent of the instructor

Plato, Aristotle,Machiavelli, Rousseau ve Marx gibi antik ve modern zaman filozof ve siyasal teorisyenlerinin ortaya koyduğu temel siyasi fikirlerin tarihsel bir analizi. Siyasetin en temel sorunsalları ile ilgili entelektüel tartışmalar (yönetim şekilleri, birey ve devlet arasındaki ilişki, adalet ve ahlak).

HIST 323 / ESKİ YAKIN DOĞU SANATI VE ARKEOLOJİSİ
Dönem: Spring 2023Kredi 3Günler: TUES THURSSaatler: 10:00:00-11:15:00

Dünyadaki ilk şehir ve devletlerin incelenmesi ve insan tarihine ait ilk kayıtların araştırılması. Sümer, Babil ve Asur uygarlıklarının arkeolojik veriler ve tarihi kaynaklarla ele alınması.

HIST 328 / ÇAĞDAŞ TÜRKİYE TARİHİ
Dönem: Spring 2023Kredi 3Günler: TUES THURSSaatler: 14:30:00-15:45:00

Cumhuriyet’in kuruluşundan 20. yüzyılın sonuna kadar olan süreçte Türkiye’deki siyasi, ekonomik ve sosyal gelişimleri tartışır. Tek parti yönetiminden çok partili sisteme geçişi ve bu geçişin uzun vadede Türkiye devlet ve toplumuna olan etkilerine odaklanır. Genel olarak iç ve dış dinamikleri göz önünde bulundurarak Türkiye tarihindeki reformların evrimini ele alır.

HIST 336 / FİLİSTİN VE ARAP-İSRAİL ÇATIŞMASI
Dönem: Spring 2023Kredi 3Günler: MON WEDSaatler: 11:30:00-12:45:00

Filistin’in tarihi ve 19. yy’dan günümüze Arap-İsrail çatışması. Osmanlı Filistin’indeki dönüşümler ve Avrupa'da Siyonizm’in on dokuzuncu yüzyılın sonlarındaki gelişimi ile başlar ve sözde barış süreci ve sonrasında sona erer. Lisans öğrencisini mevcut durumun arka planı ile tanıştıracak eleştirel bir tarihsel bakış.

HIST 402 / ÇAĞDAŞ DÜNYA TARİHİ (1939?DAN GÜNÜMÜZE)
Dönem: Spring 2023Kredi 3Günler: TUES THURSSaatler: 16:00:00-17:15:00

Küresel önemleri vurgulanarak geç yirminci yüzyıl tarihinin ana temaları: II. Dünya Savaşı, savaş sonrası ekonomik bağışıklık, Soğuk Savaş, varoluşçuluk ve feminizm, dekolonizasyon, Maoizm, ekonomik kalkınma problemleri, ve Sovyet bloğunun çöküşü.

HIST 404 / TARİH YAZIMI
Dönem: Spring 2023Kredi 3Günler: TUES THURSSaatler: 13:00:00-14:15:00Ön Koşullar: HIST. 103 or consent of the instructor

Bu ders tarihsel düşüncenin klasik dönemde ortaya çıkışından günümüze kadarki tarihine giriş yapar. Öğrenciler tarih yazımının antik dünyadan günümüze kadar ortaya çıkmış çeşitli ekollerini öğrenecekler ve tarihçilerin nasıl bilgi topladıklarını, varsayımlar oluşturduklarını ve araştırmalarının sonuçlarını sunduklarını keşfedeceklerdir. Öğrenciler aynı zamanda tarihin yöntembiliminin, ideolojisinin ve amacının zaman içinde nasıl değiştiğini öğrenecekler ve tarihçilerin yöntemlerinin, düşüncelerinin ve ürünlerinin kısmen de olsa kendi çağları tarafından nasıl belirlendiğini anlayacaklardır.

HIST 502 / TARİHTE ARAŞTIRMA TÖNTEMLERİ
Dönem: Spring 2023Kredi 3Günler: MONSaatler: 14:30:00-17:15:00

Arşiv araştırması, sözlü tarih, araştırma ve yayın etiği, mülakat teknikleri ve belge analizi gibi belli başlı tarihsel araştırma yöntemlerini ele alır. Öğrencilere araştırma projelerinin farklı aşamalarında (araştırma önerisinin yazılması, hipotezlerin oluşturulması, araştırma sorularının belirlenmesi bilgi toplanılması ve söylem analizi) rehberlik eder

HIST 690 / DOKTORA SEMİNER DERSİ
Dönem: Spring 2023Kredi 0Saatler: 0:00:00-0:00:00

Öğretim Üyeleri, misafir konuşmacı ve doktora öğrencilerinin bilimsel çalışmalarını sunduğu seminerler.

HSGN 509 / PERİNATOLOJİ HEMŞİRELİĞİ
Dönem: Spring 2023Kredi 3Günler: TUESSaatler: 9:00:00-12:00:00

Bu derste öğrencinin, üreme sağlığı, güvenli annelik, dünyada ve Türkiye?de anne ölümleri, üreme sisteminin anatomi ve fizyolojisi, gebelikte fiziksel ve psikolojik değişiklikler, doğum öncesi bakım, gebeliğe psikososyal adaptasyon, doğum eyleminin süreç ve aşamaları, eylemde ağrı kontrolü, konsepsiyon ve fetal gelişim, postpartum döneme uyum ve bakım, normal yenidoğanın özellikleri ve bakımı, riskli gebelik, riskli doğum eylemi, riskli postpartum süreç, riskli yenidoğan konularına ilişkin bilgi ve beceri kazaması hedeflenir.

HSGN 552 / HEMŞİRELİK ESASLARI ÖĞRETİMİ UYGULAMASI
Dönem: Spring 2023Kredi 3Günler: THURSSaatler: 8:30:00-14:30:00

Bu derste, öğrencinin Hemşirelik Esasları I ve II derslerinde edindiği bilgileri Hemşirelik Esasları Dersi’ni alan lisans öğrencilerinin eğitiminde ve değerlendirmesinde kullanma yetisi geliştirmesi amaçlanır. Ders kapsamında öğrencinin öğretim elemanı ile birlikte ilk yıl klinik uygulamaya çıkan öğrencilerle laboratuar uygulamasına katılması ve klinik uygulamaya çıkması, laboratuar ve klinik uygulamaya ilişkin değerlendirme becerisi kazanması beklenir.

HSGN 590 / 
Dönem: Spring 2023Kredi 0Saatler: 0:00:00-0:00:00

HSGN 614 / ÇOCUK YOĞUN BAKIM HEMŞİRELİĞİ
Dönem: Spring 2023Kredi 4Günler: TUESSaatler: 9:00:00-15:00:00

Bu derste yenidoğan resüsitasyonu, çocuk resüsitasyonu, hastalıklar (konjestif kalp yetmezliği, hipertansif aciller, solunum sistemi hastalıkları, oksijen tedavisi ve toksisite, akut renal yetmezlik, kanama hastalıkları, pediyatrik travma, status epileptikus) ve hemşirelik bakımı ve yoğun bakım ortamındaki ailelere yaklaşım konuları ele alınır.

HSGN 617 / KADIN SAĞLIĞI HEMŞİRELİĞİNİN FELSEFİ TEMELLERİ I
Dönem: Spring 2023Kredi 3Günler: WEDSaatler: 9:00:00-12:00:00

Bu derste, epistomiyolojik ve ontolojik varsayımların altında yatan bilginin doğası, yasalar, toplumsal cinsiyet ve kültürün kadın sağlığı hemşireliğinin eski yeni ve gelecekteki teorileri üzerine olan etkileri bilimsel araştırmalar temellinde tartışmak amaçlanır. Bu teoriler doğrultular doğrultusunda kendi bakış açılarını geliştirmeleri hedeflenir.

HSGN 622 / PSİKİYATRİ HEMŞİRELİĞİNİN FELSEFİ TEMELLERİ II
Dönem: Spring 2023Kredi 3Günler: WEDSaatler: 10:00:00-13:00:00

Bu derste, epistomiyolojik ve ontolojik varsayımların altında yatan bilginin doğası, yasalar, toplumsal cinsiyet ve kültürün psikiyatri hemşireliğinin eski yeni ve gelecekteki teorileri üzerine olan etkileri bilimsel araştırmalar temellinde tartışmak amaçlanır. Bu teoriler doğrultular doğrultusunda kendi bakış açılarını geliştirmeleri hedeflenir.

HSGN 623 / PSİKİYATRİ HEMŞİRELİĞİNDE KANIT TEMELLİ UYGULAMALARIN GELİŞTİRİLMESİ
Dönem: Spring 2023Kredi 3Günler: THURSSaatler: 9:00:00-16:00:00

Bu derste, öğrencinin geleceğin psikiyatri hemşirelerine etkili, verimli ve kaliteli bakım verilmesini sağlayacak koşulları hazırlamasına yönelik: Ruhsal sorunu olan hasta bireyin değerlendirilmesi uygulama raporlarının tartışılması, uygulamada karşılaşılan etik ve yasal sorunların belirlenmesini ve çözüm önerilerinin değerlendirilmesini, fiziksel sorunu olan hastalarda ruhsal sorunların değerlendirilmesini ve psikiyatri hemşireliğinin ilke ve standartları doğrultusunda hemşirelik bakım planlarının uygulanması bilgi ve becerisini kazanması hedeflenmektedir.

HSGN 628 / İÇ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİNDE KANIT TEMELLİ UYGULAMALARIN GELİŞTİRİLMESİ
Dönem: Spring 2023Kredi 3Günler: TUESSaatler: 8:30:00-14:30:00

Derste, öğrencilere sağlığın korunması ve geliştirilmesine yönelik birey, aile ve toplumda kronik hastalıkların oluşumuna neden olabilecek riskli durumların belirlenmesi, erken tanı ve korunmanın sağlanması, kronik hastalıkların ve onlara bağlı gelişen akut ve kronik komplikasyonların bakım ve tedavisi (akut pulmoner ödem, gastrointestinal kanamalar, hipertansif kriz, stroke, akut koroner sendromlar gibi), akut hastalıklarda optimum bakımın sağlanmasında için hemşirelik bakımının organizasyonu, hasta ve aile merkezli bakımın ana ilkeleri, yaşlılık ve kırılgan yaşlılık kavramı ve yaşlı hastanın sağlık sorunları ve öncelikler, kronik hastalık yönetimi modelleri, Kronik hastalıklara uyumu artırmaya yönelik stratejiler, Palyatif bakım, Tamamlayıcı tedavi yöntemleri, İleri bakım ve tedavi gereksinimi olan hastaların bakımı (hemodiyaliz, evde diyaliz gibi) ve akut ve kronik durumlarda evde bakım konuları ele alınır. yönelik konular ele alınır. Öğrencinin, sağlıklı davranış geliştirme ve dolayısı ile kronik hastalıkların oluşumunda en önemli biyolojik risk faktörleri olan hipertansiyon, yüksek kan şekeri, obezite gibi durumları önlemeye yönelik birey ve toplum temelli girişimleri uygulama iç hastalıkları uygulama alanlarında (acil, iç hastalıkları klinikleri, ayaktan tedavi hizmetleri, evde bakım gibi) hemşirelik süreci doğrultusunda bakım planı hazırlama bilgi ve becerisi kazanması hedeflenmektedir.

HSGN 629 / İÇ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİNİN FELSEFİ TEMELLERİ I
Dönem: Spring 2023Kredi 3Günler: MONSaatler: 14:00:00-17:00:00

Bu derste öğrencinin hemşirelikle ilgili güncel konuları farklı bakış açılarıyla ve analitik olarak ele alabilmeleri ve sorunları çözümlemede hemşirelikteki yeni yaklaşımları tartışabilmeleri hedeflenmektedir. İç hastalıklarda klinik karar verme, kullanılan sağlık bakım sistemleri, yaşanan problemlere yönelikstrateji geliştirme, yenilikler, hemşirelik bakım modelleri, kronik hastalıklar ve yaşam kalitesinin geliştirilmesi, Türkiye?nin sağlık politikaları (sosyalleştirilmiş sağlık hizmeti, sağlıkta dönüşüm yasası, aile hekimliği, genel sağlık sigortası vb) konuları ele alınır.

HSGN 642 / CERRAHİ HEMŞİRELİĞİ I
Dönem: Spring 2023Kredi 3Günler: TUESSaatler: 9:00:00-12:00:00

Bu ders öğrenciye, cerrahi hastalıkları hemşireliği alanına özgü, kanıta dayalı bilgileri (hasta güvenliği, cerrahi alan enfeksiyonu, hızlandırılmış iyileşme protokolü, cerrahide ekonomi, homeostazis ve homeostatik ilkelerin hasta bakımına uygulanması), bilişim ve bakım teknolojilerini, hemşirelik bakımında temel olan kavramları ve ilkeleri kullanarak sistematik bir yaklaşımla endokrin ve sinir sistemi sorunu olan cerrahi ve geriatrik hastasına bakım verme, verdiği bakımın etkisini değerlendirme ve kaydetme; Türkiye ve dünyada cerrahi hemşireliğin gelişimini takip edip, yeni düşünce ve yöntemler geliştirebilme yetkinliklerini kazandırır.

HSGN 644 / CERRAHİ HEMŞİRELİĞİ II
Dönem: Spring 2023Kredi 3Günler: WEDSaatler: 10:00:00-13:00:00

Bu ders öğrenciye, cerrahi hastalıkları hemşireliği alanına özgü, kanıta dayalı ve uygulamalı bilgileri, bilişim ve bakım teknolojilerini, hemşirelik bakımında temel olan kavramları ve ilkeleri kullanarak sistematik bir yaklaşımla sindirim, kas- iskelet, ürogenital, kardiovasküler sistem, plastik ve rekonstrüktif sorunu olan cerrahi ve transplantasyon hastasına bakım verme, verdiği bakımın etkisini değerlendirme ve kaydetme; yaratıcı ve eleştirel düşünme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak cerrahi hastalıkları hemşireliği alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirebilme yetkinliklerini kazandırır.

HSGN 650 / HEMŞİRELİK BAKIMINDA KANIT TEMELLİ UYGULAMALAR I
Dönem: Spring 2023Kredi 4Günler: THURSSaatler: 8:30:00-14:30:00

Bu derste, öğrencinin birey, aile ve toplumun sağlığını koruma, geliştirme ve sağlık bakım sorunlarını çözümlemeye yönelik kanıta dayalı bilgi, beceri ve tutumlarını kullanarak bakım vermesi amaçlanır. Ders kapsamında, öğrencinin ilgi alanı doğrultusunda belirlenen uygulama alanlarında (hastane, aile sağlığı merkezi, evde bakım birimi/ merkezi vb) holistik bakım modelini ve hemşirelik süreci sistemini temel alarak hasta bakımı vermesi, kanıta dayalı bakım uygulamaları ile bakıma ilişkin yöntem ve teknikleri uygulamaya aktarması beklenir.

HSGN 690 / PhD SEMİNER DERSİ
Dönem: Spring 2023Kredi 0Saatler: 0:00:00-0:00:00

PhD SEMİNER DERSİ

HSGN 690 / PhD SEMİNER DERSİ
Dönem: Spring 2023Kredi 0Saatler: 0:00:00-0:00:00

PhD SEMİNER DERSİ

HSGN 690 / PhD SEMİNER DERSİ
Dönem: Spring 2023Kredi 0Saatler: 0:00:00-0:00:00

PhD SEMİNER DERSİ

HSGN 690 / PhD SEMİNER DERSİ
Dönem: Spring 2023Kredi 0Saatler: 0:00:00-0:00:00

PhD SEMİNER DERSİ